Lampor och belysning får större utrymme 2023

Under de senaste åren har svenskarna blivit mer medvetna om hur viktiga lampor och belysning är i deras vardag. År 2023 kommer denna trend bara att fortsätta och fler människor kommer att intressera sig för de olika typerna av ljus och hur de kan användas för att förbättra sin livskvalitet.

Det finns många olika typer av ljus, var och en med sina unika egenskaper. Vissa ljus är bättre för läsning, medan andra är bättre för avkoppling. Vissa ljus kan till och med bidra till att förbättra humöret eller energinivån. Det är viktigt att hitta rätt typ av ljus för dina behov och att använda det på rätt sätt. De tre huvudkategorierna är arbetsbelysning, omgivande belysning och accentbelysning.

I Sverige har det skett en förskjutning mot att använda naturligt ljus när det är möjligt. Detta beror på att naturligt ljus anses vara hälsosammare än artificiellt ljus. Det är också mer estetiskt tilltalande och kan bidra till att förbättra ditt humör.

Det finns nu moderna lampor och belysning som efterliknar naturligt ljus, vilket gör det enklare än någonsin att få fördelarna med solljus inomhus. Dessa produkter blir alltmer populära i Sverige, i takt med att människor blir mer medvetna om lampors och belysningens betydelse i sina liv.

Välj rätt belysning för alla rum i hemmet

Genom att förstå de olika typerna av ljus som finns tillgängliga och hur de kan påverka våra stämningar kan vi välja rätt typ av belysning för alla rum i våra hem. Med ett noggrant urval kan belysning kan användas för att skapa den perfekta atmosfären i varje hem. Ljus påverkar inte bara vårt välmående men utan också hur vi uppfattar omgivningen.

En duktig ljusdesigner och ljusplanerare har förmågan att förstå hur ljuset ska användas och hur man ska uppfatta omgivningen på ett så fördelaktigt sätt som möjligt. En duktig och ackrediterad ljusplanerare är Thor Ohlson i Jönköping som har fått stort förtroende och möjlighet att ljussätta rum utomhus. I nya stadsdelar av Jönköping har han skapat rum på ett helt unikt sätt där man kan känna sig bekväm och trygg. Han har även ljussatt många hem med en förmåga som övergår de flestas förstånd. Känslan när man kliver in i husen är påtaglig och det är lätt att förstå att det inte är vem som helst som bestämt var lamporna ska sitta men framförallt vilken typ av belysningen som ska användas.

De vanligaste lamporna i svenska hem

Det finns många olika typer av armaturer i ett hem. Under tidigt 2000 tal gick det inflation i att använda spotlights. De användes överallt och så pass att det gick till en obeskrivlig överdrift. Av de hushållen som såldes på Hemnet under den perioden var antalet spotlights per kvadratmeter 1,2 st. Det är betydligt mer än vad det låter som när man räknar in att långt ifrån alla tak hade spotlights.

Detta frenetiska användande har ebbat ut och med dagens elpriser räknar man med att andra armaturer som sprider ljuset bättre kommer ta över i hushållen. Nu vill man istället få ner antalet lampor eller ljuskällor som drar el. Allt för att minska nästa faktura från elbolaget.

Det finns många olika typer av lampor och armaturer på marknaden. Men i Sverige finns det fem som är de vanligaste. Låt oss ta en titt på var och en av dem.

  1. Den första är den vanliga glödlampan. Det är förmodligen den vanligaste typen av lampa och den har funnits länge. En glödlampa producerar mycket värme och är inte särskilt energieffektiv. Men den är relativt billig och lätt att hitta.
  2. En annan vanlig typ av lampa är lysröret. Den är effektivare än en glödlampa, men den producerar mycket ljud och kan vara svår att installera. Den är också dyrare än en glödlampa.
  3. Därefter kommer halogenlampan. Den liknar en lysrörslampa, men är mindre och dyrare. Den producerar också mer värme än en lysrörslampa.
  4. Sedan finns det LED-lampan. Den blir mer och mer populär eftersom den är mycket energieffektiv och håller länge. Men den kan vara dyr att köpa i förväg.
  5. Slutligen finns det en kompaktlysrörslampa (CFL). Den är som en lysrörslampa, men tar mindre plats. Den är också billigare än en LED-lampa.

Efterfrågan går mer mot designlampor

Designlampor erbjuder många fördelar jämfört med konventionella belysningslösningar. Starka varumärken som exempelvis By Rydéns har tagit stora kliv framåt. De ser inte bara snygga ut, utan kan också förbättra stämningen i ett rum och påverka ditt humör. Designlampor är tillverkade av kvalitetsmaterial som håller längre än traditionella armaturer, vilket minskar behovet av frekventa byten. De finns också i en mängd olika storlekar och former, vilket gör att du kan anpassa belysningen så att den passar stilen och behoven i varje rum

Designlampor kan också ge terapeutiska fördelar, eftersom vissa lampor är kända för att minska stress, förbättra koncentrationen och till och med öka energinivåerna. Naturligt ljus från fönster eller varmt gult ljus från en lampa kan till exempel uppmuntra till avkoppling, medan kallare nyanser som blått eller grönt kan hjälpa dig att fokusera.

Även om designlampor kan vara dyrare än konventionella lampor har de många fördelar som gör dem värda investeringen. De håller inte bara längre, utan kan också bidra till att skapa den perfekta atmosfären i ditt hem och förbättra ditt välbefinnande

Hur arbetar vi med belysning i våra projekt?

Även vår insikt har blivit ljusare och vi erbjuder alltid våra kunder att vi tar med en ljusdesigner i våra projekt. Vi har lärt oss att ett hus utan bra ljus och belysning är som att titta på en bra film utan ljud. Ljuset ger en extra dimension till upplevelsen och är viktig att man tar på stort allvar. Vi har inte tagit klivet fullt ut att inkludera det i alla våra projekt då alla våra kunder inte har samma syn på det men det dröjer nog inte länge inna det inte längre är ett alternativ från vår sida. Lampor och belysning har tagit ett större utrymme med all rätt och gjort sig förtjänt av rampljuset.